Zelf je kinderboek schrijven en uitgeven (deel 2)

In mijn vorige blog heb ik mijn ervaringen verteld over het uitgeven van Draakje Draakestijn deel 1. De korte samenvatting is dat ik niet helemaal blij ben met het eindresultaat. Wil je het complete verhaal weten (op zich best leerzaam ) dan kun je hem lezen via hier .

In deze blog ga ik mijn ervaringen delen over het zelf vormgeven van je boek, laten drukken en uitgeven in eigen beheer. Dus ben jij bezig met een kinderboek en ben je aan het onderzoeken welke mogelijkheden er zijn. Deze blog is dan een aanrader voor je.

Draakje Draakestijn en zijn toverkunsten is de naam van mijn tweede kinderboek. Ik ben hier zo druk mee geweest, ik heb meerendeel zelf gedaan. Daardoor ben ik echt supertrots op dit exemplaar. Hierdoor vergeet ik de ‘teleurstelling’ van mijn eerste deel compleet. Dus heb ik er goed aan gedaan om dit tweede deel te maken. Al was het maar voor mijn eigen zelfvertrouwen 😉

Nadat ik mijn nieuwe verhalen had geschreven en drie keer herschreven had heb ik ze wederom laten ‘keuren’ door proeflezers. Onder de proeflezers heb ik ook kinderen laten voorlezen door een volwassenen. Hier was ikzelf bij aanwezig om te kunnen kijken of de verhalen leuk waren. Na deze proefrondes heb ik de verhalen nogmaals herschreven. Wanneer je echt helemaal zeker bent van je verhalen (en illustraties) ga je pas verder. Hier ben ik van overtuigd geraakt omdat ik het allemaal zelf moest gaan betalen. (Dat is ook in mijn ogen het enige nadeel van uitgeven in eigen beheer). Ik had geld wat ik verdiende opzij gezet voor het drukken van mijn boek. Wat de uiteindelijke kosten zijn van het drukken van je boek is erg afhankelijk van wat je wilt. Dus mijn advies is, denk na over wat je echt belangrijk vindt. Voor mij was dat de cover, het soort papier, het formaat (ik wilde dezelfde maat als deel 1), het aantal bladzijdes inclusief illustraties. En hoe de kleuren uiteindelijk werden wanneer het gedrukt was. Wanneer je dit duidelijk hebt kan je verschillende offertes aanvragen. Deze zijn vrijblijvend, hier hoef je niet voor te betalen en het geeft een duidelijk overzicht van welke drukker bij je past. Ik ben uitgekomen bij de boekengilde. Heel tevreden ben ik over deze drukker en het eindresultaat.

Maar ik was nog niet zover, ik had de verhalen en illustraties klaar. (Deze gedigitaliseerd en bewerkt.) Ik wist hoe het boek eruit moest komen te zien en bij welke drukker ik dat ging laten doen. Maar dan komt het in mijn ogen spannendste stukje, je krijgt te maken met stramien en nog meer informatie die een drukker nodig heeft. Waar ik geen kaas van had gegeten. Ik had geen idee hoe dat moest, daarvoor heb je een grafisch vormgever nodig.

Afbeelding is van internet (InDisign)

Of je kan het door de drukker laten doen alleen ging het me dan veel meer geld kosten dan dat ik verzameld had. Daarbij komt dat je boek dan alleen geld gaat kosten. (Nog steeds word je er nooit rijk van en dat was ook deze keer niet de bedoeling.) Maar dat je in ieder geval kiet speelt was toch wel het idee. Al met al is het mij gelukt om samen met een grafisch vormgever mijn boek klaar te maken voor de drukker. Vergeet niet dat een ISBN heel professioneel staat op een boek. Ook wanneer je hem aan wilt melden bij bijvoorbeeld de bibliotheek is dat volgens mij een vereiste. Ik heb ervoor gekozen dit door de drukker te laten regelen. Maar ook dit kost geld (verassing twee voor mij.) Gelukkig niet heel veel dus ach. ;-). Je krijgt eerst een proefexemplaar om te kijken of alles naar wens is. Na wat kleine aanpassingen is dan het moment daar. Er werden in mijn geval 50 Draakje Draakestijn en zijn toverkunsten gedrukt.  Wanneer je dan de doos thuisgestuurd krijgt met allemaal mooie kinderboeken…….Dat gevoel is onbeschrijfelijk!

De tips op een rij:

  • Maak gebruik van kritische proeflezers (ook kinderen)
  • Bij een kinderboek uitgeven in eigen beheer zijn alle kosten voor jou (investering). Voordeel is wel dat wanneer je ze verkoopt ook alle opbrengst voor jou is 😉
  • Wanneer je zelf geen illustrator bent is het handig er één in te huren. Doe dit niet op basis van royalty’s , zo werkt het bij de drukker ook niet ;-). Geef een duidelijke opdracht, dan kan je een duidelijke offerte terug verwachten. Net zoals met drukkers, zoek net zo lang tot je de illustrator hebt gevonden die bij jou past.
  • De drukker heeft informatie nodig om het boek op de juiste manier te kunnen drukken voor jou. Laat de onderdelen waar jezelf geen verstand van heb over aan iemand die dat wel heeft zoals een grafische vormgever (dan weet je zeker dat je blij zult zijn met je uiteindelijke boek)
  • Vergeet niet te bedenken of je een ISBN wilt op je boek. (Dit kost wel geld.)

En dan komt nog het moment dat je hem moet gaan uitgeven. Hoe dat gaat en waar je dan over na moet denken beschrijf ik in mijn volgende en laatste deel van deze reeks. Heb je vragen of opmerkingen dat kan onder dit bericht, liever privé dat kan via hier

 

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *