kinderboek uitgeven

Je eigen kinderboek schrijven en uitgeven via een uitgever (deel 1)

Heb jij je eigen (kinder)boek geschreven en zou je daar meer mee willen doen? Zit je denken aan het aanbieden van je manuscript aan een uitgever? Heb je nog tekeningen nodig bij je verhaal, regel je dat zelf of doet een uitgever dat?Zijn dit interessante vragen? Dan is deze blog voor jou geschreven.

Ik heb twee kinderboeken geschreven en geïllustreerd, daar ben ik super trots op. Zeker als je bedenkt wat er allemaal bij komt kijken om tot een compleet boek te komen. Wat dat allemaal is ga ik proberen samen te vatten in deze blog. Mijn eerste boek heb ik uitgeven via uitgeverij Boekscout, die ga ik als voorbeeld nemen in dit verhaal. De volgende keer ga ik schrijven over het uitgeven in eigen beheer.

Dus je hebt een geweldig leuk verhaal, met schattige of boeiende karakters. De verhaallijn klopt, er staan geen spelfouten in en de zinnen zijn niet te lang. Het is spannend of leuk om te lezen van begin tot eind, je proeflezers zijn allemaal enthousiast over je manuscript? En dan nu, je hebt al tekeningen erbij of nog niet?

Sommige uitgeverijen werken alleen met hun eigen illustratoren en zullen een manuscript met tekeningen erbij niet in behandeling nemen. Onder het mom wanneer het verhaal zonder tekeningen leuk is, word hij met tekeningen alleen maar leuker (denk ik). Er zijn ook uitgeverijen die het juist leuk vinden om manuscripten te krijgen met een aantal tekeningen als voorbeeld erbij. Wanneer ze dan kiezen om jouw manuscript uit te gaan geven kan je alle illustraties aanleveren. Wat je kiest, met of zonder illustraties is aan jou. Doe onderzoek welke uitgeverijen je aanspreken en wat zij voor aanlever specificaties vragen.

Toen ik mijn eerste manuscript klaar had ben ik onderzoek gaan doen naar het  uitgeven in eigen beheer. Uitgeven in eigen beheer leek mij vooral heel veel werk. Dus heb ik mijn manuscript verstuurd naar 2 uitgeverijen waarvan ik dacht dat die bij mijn verhaal zouden passen. Dit is een van de belangrijkste tips die ik je kan geven. Kijk vooral eerst of de uitgever bij jouw ideeën past voordat je hem verstuurd, vertrouw op je gevoel zou ik zeggen. De eerste was een afwijzing en de tweede gaf aan met mij in gesprek te gaan over het uitgeven van mijn boek!

Helemaal happy de peppie was ik natuurlijk, ik kreeg een telefonische afspraak met iemand van Boekscout. Samen hebben we mijn manuscript besproken, kort gezegd ze vonden hem helemaal leuk. Er waren wat mitsen en maren wat betreft hun uitgeef procedure maar ik was zo in de wolken dat ik het allemaal wel prima vond! Namelijk, ik moest een e-maillijst samenstellen van minimaal 50 personen. Er werd mij nadrukkelijk gezegd dat er geen taalfouten etc in mochten staan. (Zij konden voor €40,- een spellingscontrole uitvoeren) anders werd hij alsnog niet uitgegeven, dus ik dacht doe maar dan. Helaas blijken er nog steeds ‘fouten’ in mijn boek te zitten. Dit kan niet meer verandert worden. Ik moest ook toezeggen dat ik mijn best zou doen om zoveel mogelijk mijn kinderboek te verkopen en promoten. Natuurlijk ging ik dat doen……

Tja het enige wat ik hoorde was, we vinden je manuscript leuk! Maar toen ik uiteindelijk mijn kinderboek in mijn handen hield, voelde het niet echt lekker om hier reclame voor te maken. Waarom hoor ik je denken, nou hij was niet zo geworden zoals ik in gedachten had. Begrijp me niet verkeerd, het is een mooi boek en het gaat natuurlijk om de inhoud. Maar je moet trots kunnen zijn op je boek en dat was ik niet echt.

Oh ja en ze werken met een POD systeem, dat wil zeggen Print On Demand (beter gezegd we printen je boek wanneer het besteld wordt) Beter voor het milieu en prijs vriendelijk, ik kreeg zelf 1 gratis exemplaar. Wilde ik er meer dan kon ik die kopen met ‘korting’ (maar de verzendkosten zijn dusdanig hoog dat ik die korting niet meer terug kon vinden) Om over het percentage wat ik krijg per verkocht boek nog maar te zwijgen….Gelukkig deed ik het niet om er rijk van de worden ;-). Al met al was ik dus helemaal niet meer Happy de peppie en kreeg ik later steeds meer spijt van mijn keuze. Zeker toen ik mijn kinderboek met soft cover in mijn handen hield…..

Gesteund door de toch mooie complimenten van anderen op mijn boek, ben ik toch gematigd trots.

Voordat dit een heel lang verhaal word over mij, zal ik vertellen dat ik uiteindelijk redelijk teleurgesteld was over mijn eerste kinderboek. Let wel, smaken verschillen en dit is echt mijn eigen mening. Maar ik was niet heel blij met het uiteindelijke resultaat, terwijl ik er zo hard voor had gewerkt. Ik heb wel heel veel geleerd van dit avontuur en daar ben ik heel blij mee. Ik heb daarom na ongeveer een half jaar besloten een vervolg te gaan schrijven en die zelf uit te gaan geven. Hoe ik dat heb gedaan en wat daarbij komt kijken zoals kosten, drukkerij, marketing etc beschrijf ik in mijn volgende blog over het uitgeven van kinderboeken.

Heb je vragen voor mij,  ben je nieuwsgierig of ik als illustrator wat voor jou kan betekenen stuur me dan een bericht via deze link

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *