Hoe maak je zelf een goed krijtbord

Je kan verschillende krijtborden kopen bij de Ikea, Dille&Kamille en online. Maar dan heb je kans dat je krijt niet goed pakt of je stift op het bord blijft staan nadat je het hebt schoongemaakt. Het lijkt alsof je stift in het krijtbord is getrokken. Als dit herkenbaar voor je is en je wilt weten hoe je dat kan voorkomen. Wil jij weten hoe je op een makkelijke manier zelf een fijn krijtbord kan maken op een redelijk goedkope manier? Dan is deze blog interessant voor jou om te lezen.

Ik heb zelf 2 goede grote krijtborden (ongeveer 50 cm X 75), één daarvan is een ‘echt’ krijtbord waar ik tegenaan liep bij de kringloop. De ander heb ik zelf gemaakt van een grote lijst die ik wederom gekocht heb bij de kringloop. Beide heb ik zelf beter gemaakt, aangezien het echte krijtbord allemaal krassen had. In de volgende stappen leg ik uit hoe je dat kan doen.

Dit is het krijtbord wat ik heb gemaakt van een lijst, gekocht bij de kringloop. Deze gebruik in mijn keuken, super handig om gelijk op te kunnen schrijven wat je nodig hebt als iets op is. Ik doe weekboodschappen, dus mijn menu schrijf ik ook altijd op.

Stap 1 – Koop een lijst bijvoorbeeld bij de kringloop, dan heb je er gelijk een mooie rand omheen. Je kan natuurlijk ook een MDF plaat kopen bij de bouwmarkt maar zoals gezegd ik vind het leuk met een lijst.

Stap 2 – Zit er een glazen plaat voor gooi deze dan weg (of gebruik hem ergens anders voor, maar voor je krijtbord heb je hem niet meer nodig) Waarschijnlijk zit er iets van een poster in je lijst, deze kan uiteraard ook weg. Wat nu overblijft is een heel mooi gladde ondergrond die je kan gebruiken om je bord van de maken.

Stap 3 – Schuur de plaat licht op, maak hem goed stof vrij. Nu kan je op twee manieren krijtverf krijgen. In een potje of spuitbus, mijn ervaring is dat de spuitbus het beste werkt (verkrijgbaar bij de Karwei) . Dit is tevens de duurste manier, maar om plezier te hebben in het maken van mooi geschreven/getekende krijtborden kan ik je echt aanbevelen te kiezen voor spuitbus. Wanneer je verf gebruikt blijft je ondergrond een beetje hobbelig wanner je het met een roller doen. Met een kwast krijg je strepen in je verf, en dat is het laatste wat je wilt voor je krijtbord.

Stap 4 – Spuit meerder lagen op je plaat. Laat de verf tussendoor goed drogen, anders krijg de druipers in je bord. Wanneer je twee of drie lagen erop hebt zitten (dit is een beetje afhankelijk hoe je ondergrond de verf opneemt) laat je hem ruim 24 uur drogen voordat je er op kan krijten.

Stap 5 – Bewerk je plaat met een krijtje, maak hem helemaal wit en maak het vervolgens schoon met een goede vochtige doen. (Bonustip – gebruik geen keuken rol maar een katoenen doek, anders krijg je allemaal pluisjes aan/in je bord.) Doe hem weer terug in de lijst (als je die had) en dan is je krijtbord klaar voor gebruik.

Deze foto is één van mijn eerste oefeningen die ik deed. Het fijne van krijt is dat je het heel makkelijk weer uitveegt als iets niet naar wens is.
Dit is mijn laatst gemaakte oefening op krijtbord. Hij is nog niet helemaal klaar, maar het geeft een goed beeld van de vooruit gang als jij kijkt naar de ander foto van mijn eerste krijt bord.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog een kleine uitleg over de verschillen tussen krijtborden. Waarom lijkt de een het krijt niet te pakken en de ander wel.

Je hebt namelijk krijtborden voor stiften. (deze worden voornamelijk door horeca gebruikt. De krijtborden van de Ikea bijvoorbeeld zijn niet heel geschikt voor krijtjes.) Deze lijken een beetje plastic achtig. De ‘echte’ krijtborden zijn dof, en een beetje ruw zodat het krijt goed pakt. Belangrijk om te weten is dat je met een stift NOOIT op een echt krijtbord moet schrijven. De stift trekt dan namelijk in het bord en krijg je er niet meer af. (Gebeurt het toch een keer, dan zit er niks anders op dan het krijtbord opnieuw te verven.) Andersom geld hij ook met een krijtje nooit op een bord voor stiften, want dan beschadig je je bord.

Wil jij nog meer weten over krijtborden, hoe je het kunt uitlijnen zodat je ontwerp mooi in het midden komt te staan. Hoe je kleine ‘foutjes’ makkelijk kan herstellen zonder je ander letter te beschadigen, hoe je op een goede manier foto’s kan maken met je telefoon van je krijtbord? Volg dan mijn workshop ‘Stoepkrijt voor volwassenen’ meer informatie hierover klik dan hier

 

 

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *