Handlettering

Handlettering zoals het in mijn ogen bedoelt is

Het valt mij steeds meer op wanneer ik kijk op instagram etc. Dat handlettering niet zo zeer meer het tekenen van letters is zoals het ooit toch echt begonnen is. Maar het is een soort subcategorie geworden in de kalligrafie. Ik vindt dit persoonlijk jammer en dus schrijf ik deze blog over het tekenen van letters oftewel handlettering.

Hoe doe je dat, hoe ga je na jaren lang letters te hebben geschreven ze ineens tekenen. Vooral waarom zou je dat doen? Als je antwoord wilt op deze vragen moet je vooral even verder lezen!

 

Allereerst, waarom zou je letters willen tekenen? Vrij simpel, het werkt heel ontspannend. (alle creatieve bezigheden doen dat, dus wanneer je meer een haker of breier bent moet je even op zoek gaan naar een andere blog ūüôā ) In de drukke tijden waarin we leven in een 24-uurs economie¬†en je altijd ‘afgeleid’ word door je telefoon,¬†is het belangrijk dat je op zoek gaat naar voldoende momenten van ontspanning. Handlettering leent zich daar heel goed voor omdat (wanneer je de lat niet te hoog legt voor jezelf) iedereen het kan! Ook jij, met je hanenpoten handschrift ;-). Want omdat je de letters niet schrijft maar tekent kun je het makkelijk weer uit gummen en opnieuw beginnen totdat je tevreden bent. Ik hoor je denken, ‘daar heb ik helemaal geen tijd voor’ maar geloof me. In het begin ga je er ‘verplicht’ voor zitten, wanneer je eenmaal de slag te pakken hebt wil je dat ene kaartje voor die lieve vriendin toch echt even zelf ‘letteren’. Gewoon omdat het super leuk is om te doen en zoveel persoonlijker is dan even kaartje kopen of een appje sturen. Het zal gewaardeerd worden en uiteindelijk krijg je het terug en heb je je eigen wereld¬†ook¬†een stukje mooier gemaakt!

Maar hoe nu verder? Je hebt waarschijnlijk wel een potlood, gum, fineliner en wit papier in huis, en dus kan je al gelijk aan de slag. Zet je telefoon uit en zet een fijn muziekje op of juist niet. Kopje thee of wat anders lekkers en tekenen maar……

Ik ga je nu een paar simpele letters laten zien en hoe je deze stap voor stap kunt tekenen. Vanaf volgende week plaats ik elke week een kort filmpje over het tekenen van deze letters op mijn Facebook pagina

 

Het begint bij het vasthouden van je potlood. Wanneer je schrijft houd je hem zo vast. Dus bij het tekenen van letters doe je dat anders namelijk……..zie de volgende foto.
In het begin zul je het heel raar vinden om zo je potlood vast te houden wanneer je dit niet gewend bent. Maar zoals met veel dingen wanneer je er aan gewend bent…….. Houd hem dus iets verder naar achteren vast (dit zorg er ook voor dat je niet zo hard op je potlood kan drukken) met een losse grip.
Nu teken/schets je stap voor stap de letter A, (of welke letter(s) dan ook. De afbeelding spreekt voor zich denk ik! Zo niet laat dan je vraag achter in een reactie onderaan.

Wanneer je tevreden bent je met je letter, trek je hem over met fineliner. Gum je potlood lijntjes weg voor je verder gaat.
Hier zie je wat je alleen al kan doen met verschillende streepjes voor de invulling van je letter. In mijn volgende blog ga ik dieper in op het inkleuren van je letters.

 

Ben je klaar voor het volgende lettertype?

Wederom spreekt de foto voor zich. Leuk om uit te proberen, probeer eens met de vormen te spelen. Dus maak de bochten wat hoekiger of probeer hem een schuin te tekenen. Alles kan!
Trek het weer over met een fineliner, gum je potlood weg en je kan gaan inkleuren…..of juist niet! Doe wat jij het leukste vindt.
Ik hou van inkleuren!

 

En dit is in mijn ogen het ‘echte’ handletteren. Ik hoop dat je na het lezen van deze blog ge√Įnspireerd bent geraakt om zelf aan de slag te gaan. Neem die tijd voor jezelf, al is het maar een uurtje.

Je verdient het! (en die vriendinnen aan wie je uiteindelijk de kaartjes gaat sturen ook ūüėČ )

 

Eind januari maak ik hier op de site en op Facebook  de data bekend voor de handlettering workshops die ik van februari t/m mei ga geven. Kan jij niet zo lang wachten en wil je nu al een workshop boeken, vraag naar de mogelijkheden via dit contactformulier.

 

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *