Handlettering op een krijtbord

Handlettering op een krijtbord hetzelfde als op papier?

Zeker niet, in deze blog beschrijf ik de verschillen en mijn eigen bevindingen.

Een tijdje geleden ben ik begonnen met krijtbord tekenen, oftewel handlettering met krijt. Gaande weg ben ik erachter gekomen dat er nog best wat verschillen zijn. Wat die verschillen zijn en waarom krijtbord misschien nog wel leuker is dan handlettering op papier ga ik je nu vertellen.

 

 

 

Krijtbord versus papier:

  • Een van de voordelen van krijtbord is dat je het makkelijk weer uit kan vegen. Makkelijk is niet het juiste woord want je laat vaak wel vegen achter en deze zijn moeilijk weg te krijgen, wanneer je niet je hele bord weer opnieuw wilt maken. Ik heb in een boek gelezen dat je dit zou kunnen doen door een wattenstaafje te gebruiken maar mijn ervaring is dat je ook hierbij vegen achter laat. Conclusie wees niet te kritisch naar je eindresultaat, misschien is het juist ook wel leuk dat je kunt zien dat het niet in een keer ‘goed’ gelukt is! Waar  je ook voor op moet passen is dat je niet elke keer weer opnieuw wilt beginnen. Mijn ervaring is dat je dan uiteindelijk nooit tevreden zult zijn met je werk. Hierdoor raak je wellicht wat gefrustreerd en is de lol er vanaf, zonde. Wat mij goed bevalt (ik ben namelijk niet maar zo te vreden met dat wat ik maak) is om toch eerst een schets te maken, deze op zwart papier te maken met krijt om het alvast in je vingers te krijgen en daarna pas op je bord aan de slag te gaan
  • Wanneer je met pen je handlettering gaat uitwerken en je maakt een ‘fout’…….tja het enige wat je dan kan doen is je werk op een stapeltje afgekeurd leggen, als je er nog niet gelijk afstand van kan nemen 😉 en weer op een nieuw papier beginnen. ‘Verspilling’ van papier heb je dan weer niet met een krijtbord.
  • Een nadeel van krijtbord is dat je vaak rechtop moet tekenen/schrijven. Dit is natuurlijk te leren maar dit vergt wel enige oefening zeken omdat je niet met je hand over al geschreven delen kan gaan, dit veeg je dan weer uit! Je kunt ook kleinere bordjes krijgen, maar dan nog is het tekenen met een krijtje een beetje gek in het begin.
  • Met papier kun je lekker aan tafel je handlettering ontwerp uitwerken. Je wacht tot je inkt droog is en je kan naar wens zo vaak over je letter heen wrijven met je hand er zal niks gebeuren. Vast is vast, dit brengt mij gelijk op het volgende punt.
  • Wanneer je een mooi krijtbord ontwerp hebt gemaakt, kan je hem alleen bewaren door er een foto van de maken. Je zou natuurlijk allemaal verschillende borden kunnen aanschaffen. Maar dat zou ik niet aanraden, zeker niet wanneer je zoals ik op een best groot bord werkt. Ik heb daar geen plek voor in ieder geval. Daarbij komt dat het vrij lastig is om een mooie foto te maken van het bord, ook hier heb je weer enige oefening voor nodig. Maar hé al het begin is moeilijk en waar een wil is…….
  • Met handlettering op papier kun je er zelfs voor kiezen om hem in te lijsten en aan je muur te hangen. Zeker een voordeel van papier vind ik zelf.
  • Wat ik zelf er leuk vind van letteren op een krijtbord is dat je met het krijt kan ‘spelen’. Je kunt dingen heel dik maken of er juist voor kiezen ze te laten vervagen door het hier en daar wat uit te vegen met je vinger of een droog wattenstaafje.
  • Met handlettering op papier kan dit ook, maar dat is wel wat moeilijk omdat je dan moet gaan arceren (het zetten van allemaal kleine streepjes) en hier heb je ook wat oefening voor nodig wil je dit goed kunnen.
  • Wat ik een hele fijne bijkomstigheid is bij krijtbord, is dat krijt SUPER goedkoop is, en je zult er ook niet snel het verkeerde krijt voor kopen.
  • Bij de fineliners die je kunt gebruiken voor het papier is de keuze enorm (en welke vind jij daarin fijn) en de meeste pennen zijn ook nog eens behoorlijk prijzig vind ik zelf.

Tot zover mijn krijtbord versus papier, ik zal nog kort mijn eigen ervaringen met je delen over krijtbord. Ik heb mij verdiep in het krijtbord met een super leuk boek wat ik van mijn man heb gekregen. Namelijk ‘The complete book of chalk lettering’ van Valerie Mckeehan, dit is wel een engels boek maar met veel plaatjes dus goed te begrijpen. Verder heb ik ook heel veel gehad aan de site chalkboard.nl deze is wel veel gericht op horeca, maar zeker te moeite waard om eens te bekijken wanneer je meer wilt weten over krijtbord lettering.

Ik persoonlijk heb geen voorkeur voor één van de twee. Ze hebben allebei zo hun charmes, zo vind ik het heel grappig (logisch op zich) dat de twee qua werking precies ‘verkeerd’ om werken met schaduw bijvoorbeeld. Op papier teken je de schaduw zelf, terwijl je op het krijtbord juist de lichte delen moeten tekenen. Zoals gezegd kan je met krijt heel mooi dingen vervagen en is dit op papier weer wat lastiger. Op een bord (ligt aan de grote ervan maar in mijn geval) werk je groot en op papier vaak wat kleiner. Kortom, ik vind het beide super leuk. Zo leuk dat ik inmiddels een workshop krijtbord lettering aan het ontwikkelen ben, want leuke dingen moet je niet voor jezelf houden! Wil je weten wanneer deze workshop klaar is meld je dan aan voor mijn ditjes en datjes of volg me op Facebook .

Dit was even een klein uitstapje van mij naar een andere manier van Handlettering. In mijn volgende blog kan je lezen hoe je je dubbelde letters invulling kunt geven, op papier 😉

Een bord hoeft niet altijd groot te zijn, dit leuke leibordje heb ik gekocht bij Dille&Kamille en is een prima bord om op de oefenen!

 

Heb je vragen over deze blog, of weet je iemand die deze informatie goed kan gebruiken. Je helpt elkaar door deze blog te delen op social media (via onderstaande buttons) en mij natuurlijk 🙂 zodat ik nog meer mensen bereik met mijn blog en kan helpen met tips en trucs.

Wil je meer weten over andere workshops die ik aanbied, neem dan even een kijkje hier

 

 

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *