Handlettering en swirls

Vind jij die sierlijke krullen bij handlettering ook zo mooi? Ben jij klaar om een stapje verder te gaan in de wereld van handlettering? Dan moet je deze blog echt even lezen. Deze blog gaat namelijk helemaal over de swirl.

Leuk je heb verschillende lettertypes onder de knie en weet hoe je die kan tekenen en uitwerken. Maar die mooie swirls en banners maken je quote natuurlijk helemaal af! Wil jij weten hoe je op een vrij simpele manier een swirl kunt tekenen, lees dan echt even door.

Ik heb een tijd terug een blog geschreven over hoe je zelf inspiratie kan op doen om mooie versieringen te tekenen bij je handlettering quote. Nou vind ik dat nog steeds de beste manier om je eigen handlettering kunst vorm te geven. Maar ik ben er ook een voorstander van om niet elke keer hetzelfde wiel uit te gaan vinden. En zoals ik ergens een keer een mooie quote voorbij zag komen ‘ Het is allemaal al wel een keer gedaan, maar nog niet door mij‘ is dat natuurlijk een mooi uitgangspunt. Dus in deze blog ga ik je tips en trucs geven hoe je een swirl kunt leren tekenen en wat voor een verschillende soorten.

Allereerst wat is een swirl?….. Als je dit letterlijk vertaald krijg je kolken en kolken betekend verbuiging of ronddraaien. Dus daar heb je het antwoord, omdat handlettering een engelse/amerikaanse achtergrond kent noemen we die mooie krullen die je ziet bij de quotes swirls.

Maar hoe maak je deze swirls? Allereerst is deze versiering (wil je hem mooi neerzetten) er wel eentje voor gevorderden  🙂 maar zoals met alles oefening baart kunst!

Vroeger toen ik klein was speelde ik met mijn vriendjes ‘schooltje’. Wanneer ik de juf was en huiswerk aan het nakijken was lukte het mij nooit zo’n mooie krul te maken (ik ben 34 jaar, gebruiken ze dat tegenwoordig nog of is dit allemaal digitaal?) In ieder geval, wilde ik dat ook kunnen, na een middagje krullen zetten kreeg ik de krul te pakken. Ik kan hem nu nog steeds! Zo werkt het ook met swirls (helaas), je moet het eerst 100 keer fout doen (tenzij je een natuurtalent bent) voordat het ergens op begint te lijken. Maar wanneer het lukt, is het zeker de moeite waard. Je kan je quote er heel wat mooier mee maken.

Een paar handige tips kan ik je wel meegeven: 

  • Voordat je gaat beginnen, teken eerst een paar ‘perfecte’ rondjes. Linksom en rechtsom. Zo krijg je in ieder geval het gevoel van rond al in je arm en je maakt je hand/pols los en warm (echt waar een warming up om te tekenen? Als illustrator kan ik je vertellen dat ik warm een mooiere tekening maak dan waneer ik gelijk begin) Dus doe die warming up.
  • Probeer ook een perfect rondje te tekenen met je ogen dicht…….is inderdaad niet te doen en staat ook wat vreemd, maar geloof me, voor je swirl zal het uiteindelijk goed zijn.
  • Wanneer je ‘warm’ bent kun je gaan experimenteren door het rondje niet helemaal dicht te gaan maken maar juist te andere kant op te laten eindigen.
  • Teken ook nog een paar keer wat golvende lijnen. Waarbij je soms recht begint en soms links.

 

Pak gewoon een aantal blaadjes en ga net zoveel rondjes en golvende lijnen tekenen, totdat je er genoeg van hebt. Of wanneer je het gevoel hebt dat je los genoeg bent om voor het echte werk te gaan!

 

Je kunt natuurlijk gelijk met pen proberen een swirl te tekenen. Maar ik doe het altijd eerst met potlood. Dat werkt voor mijn gevoel toch anders, iets veiliger misschien. Maar zoals altijd voel je vrij en doe wat jij fijn vindt.

 

Hier heb ik een paar swirls voor de helft getekend, je kunt eindeloos variëren dus experimenteer en kijk wat jij mooi vindt.

 

Ik heb een paar voorbeelden gemaakt wat je allemaal kan met een swirl. Dit is echt een kleine samenvatting ;-). De valkuil met het maken van een swirl is dat je hem uit balans trek. Dit wil zeggen dat hij niet meer evenwichtig is om naar te kijken. Bij mijn swirl tak zie je dat een klein beetje gebeuren. Je kunt dit voorkomen door aan beide kanten precies hetzelfde aantal vertakkingen te plaatsen. Maar ook door een juiste afwisseling te gebruiken naar welke kant je de krul op laat gaan. Hier zal je na veel oefenen steeds beter in gaan worden.

 

Je kan er zelfs voor kiezen de swirls uit je letters te laten komen, hiervoor gebruik je een sierlijk letter. Ook moet je goed kijken welk woord zich ervoor leent want bij sommige letters kan het knap lastig zijn om in de juiste balans een swirl uit te laten komen. In mijn volgende blog lees je meer over hoe je letter met swirl kan maken.

Bonus tip: Google maar eens op swirl en er gaan een wereld voor je open. Let er wel op dat je je eigen invulling gaat geven aan de swirl, er is niks zo leuk om trots te zijn op iets wat jij zelf het bedacht toch?

Wanneer je deze blog zinvol vind, voel je dan vrij om hem te delen via onderstaande buttons. Want een betere samenleving begint bij wat je geeft! Wil jij op de hoogte gebracht worden wanneer er weer een nieuwe blog is geplaatst en van andere leuke weetjes op het gebied van creativiteit, schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes

Ik plaats binnenkort een filmpje waar ik verschillende swirls ga tekenen op mijn Facebook pagina, hier staan ook nog een reeks filmpjes op waar ik laat zien hoe je verschillende lettertypes kan tekenen.

Heb jij vragen of suggesties? Leuk als je een reactie achterlaat 🙂

Share This: