De verleiding van handlettering deel 2

In een vorige blog heb ik geschreven dat je je vooral niet moet laten verleiden. De verleiding is namelijk erg groot om van die leuke handlettering pakketjes te kopen, dure pennen waarvan gezegd word dat je die echt niet kan missen wil je mooie quotes kunnen maken etc.

In deze blog ga ik een stukje verder, want misschien is het soms toch de moeite waard om je te laten verleiden. Verwen jezelf eens een keer met een leuk pakketje…..of dat dan ook echt een leuk pakketje is heb ik voor je uitgeprobeerd. Dus ben jij nieuwsgierig naar mijn bevindingen over het handlettering pakketje van Diane Leeflang dat ik heb gekocht bij Kruidvat, dan moet je deze blog echt even lezen.

Ik zag namelijk vorige week in het krantje van de Kruidvat dit pakketje staan voor maar €3,99 waarbij ik dan gelijk al het oordeel heb dat ze er beter €4,- van hadden kunnen maken. Ik betaal namelijk nog steeds veel contant en dan is het dus gewoon €4,-. Dat ter zijde want ook €4,- is geen geld als je kijkt wat je er allemaal voor terug zou krijgen.

In dit pakketje zit namelijk het volgende: 4x envelop, 4x papieren zak, 4x postkaarten, 6x tags, 2x stickervellen, 1x potlood, 1x wit potlood, 2x fineliner 0,5 mm en een instructieboek. (en nog een onduidelijk touwtje met gouddraad erdoor wat loslaat)

 

Het viel mij gelijk op dat er op meer dan de helft (redelijk groot) Diane Leeflang in gouden letters staat opgedrukt. Ik dacht dat ik de enveloppen etc. zelf ging letteren maar daar is eigenlijk geen plek meer voor. Maar goed er waren nog wat kaartjes waar wel plek was om nog wat moois te letteren. Ik ben er vanuit gegaan dat dit een basispakket is voor iemand die wil gaan beginnen met handletteren, want er zit een instructieboek bij.

Dit instructieboek blijkt een boekJE te zijn, met daarin heel weinig instructies. De basis van een lettertype wordt erin uitgelegd, stokhoogte, kapitaalhoogte, lettertypes met schreef en zonder……Hartstikke indrukwekkend staat dat. Ik geef nu ruim 2 jaar mijn workshop handlettering en nog nooit heb ik mijn deelnemers deze informatie gegeven. Waarom niet? Omdat dat helemaal niet belangrijk is bij handlettering. Handlettering is leuk omdat er in principe geen regels zijn, alleen wat richtlijnen. Dus uitleg over een lettertype is naar mijn mening overbodig. Vervolgens krijg je allemaal leuke lettertype’s cadeau, wat echt leuk is om inspiratie van te krijgen en eens een ander lettertype te gaan oefenen. Alleen kan je deze ook heel makkelijk via google vinden en dan zijn ze over het algemeen gratis! Je krijgt ook nog 4, stap voor stap banners, die zijn leuk zonder meer. Ook staat er duidelijk aangegeven met een andere kleur hoe je zo banner kan maken. Dan krijg je nog wat voor versierde letters A, een bladzijde met & en and, een bladzijde met versier inspiratie en nog 2 bladzijdes met mooie uitgewerkte quote’s in handlettering, met daarin een boel lettertypes die niet voorkomen in het boekje zelf…..

Misschien komt het omdat ik niet van goud hou (smaken verschillen, is niks mis mee) maar in mijn beleving wil je de envelop ook zelf letteren toch?
Het witte potlood werkt niet……..Daarbij komt dat handlettering met wit op zwart weer een heel ander manier van letteren is. Ook super leuk maar wel anders.

 

Kortom mijn conclusie over de aankoop van dit pakketje is, het is en blijft zonde van het geld. Ik geef je een paar voorbeelden wat je had kunnen kopen voor deze €4,- waar je WEL wat aan hebt. 3x een A3 tekenblok bij de Action, 2x een doosje van hele fijne fineliner x12 stuks bij de Hema, een groot gemis in dit pakketje is een gum, bij de action koop je voor dit bedrag er 6, 5x een setje BLANCO wenskaarten bij de Action/Boekenvoordeel, 2x blanco notitieboekjes bij de Hema x 3 en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat ik ook mis is een uitleg hoe je dan moet gaan beginnen, een beetje uitlijnen is altijd fijn en zorgt voor een mooi resultaat maar hoe doe je dat? Hoe krijg je nou dat leuke handlettering effect, daar zijn richtlijnen voor maar die staan er niet in. Waar begin als je nog nooit hebt geletterd is ook een groot gemis in een boekje dat zichzelf instructieboekje noemt ;-). Maar goed dit is mijn bescheiden mening.

Dus mijn mening is nog steeds, laat je niet verleiden tot de aanschaf van allemaal mooie pakketten. Je hebt helemaal niet veel nodig om echt met handlettering bezig te gaan. Wil je weten wat, lees dan even dit bericht.

(Sorry Diane Leeflang, je maakt vast mooie dingen. En je weet veel over handlettering, je doet waarschijnlijk ook alleen maar wat je leuk vind. Het is niks persoonlijks, toevallig kwam jouw pakketje voorbij en bedacht ik toen dat ik daar wat van vind. Omdat ik niet wil oordelen zonder onderzoek te hebben gedaan,  heb ik hem gekocht en mijn mening daardoor kunnen bevestigen, helaas in dit geval.)

Ik ben mij bewust van het feit dat het makkelijk is commentaar te leveren daarom doe ik dat over het algemeen niet (hou ik ook niet van). Maar ik zie zoveel ‘handlettering’ commercie voorbij komen dat ik mij geroepen voelde om de echte handlettering te bewaken. Het is te leuk om te doen, iedereen kan het ongeacht je portemonnee of creativiteit! Je hebt er ECHT niet veel voor nodig. Ik hoop met het schrijven van deze blog mensen te stimuleren te gaan letteren vanuit zichzelf. Niet door de verleiding van…………

Heb je wat aan deze blog gehad? Leuk wanneer je hem wilt delen via social media.

Wil je reageren? Laat hieronder een reactie achter.

Ben je benieuwd naar mijn manier van handlettering, volg dan een workshop bij mij, meer informatie vind je hier.

 

Share This:

4 thoughts on “De verleiding van handlettering deel 2

  1. Ik schrijf op zwart papier wel eens met witte verf,druppeltje arabische gum erdoor.Je kunt de verf met een kwastje op de pen doen.Schrijven kan ook met een cocktail prikker.

      1. Gewone tube waterverf,met verf kun je heel veel doen met schrijven.Merk Talens,je hebt ook duurdere merken,maar dat hoeft niet,Beetje verf,wat water erbij en een druppeltje arabisch gum.Is veel voordeliger dan al die potjes inkt,die ook indrogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *