The birds and the bees…..ontwerp je eigen bloemen in handlettering stijl

Op het moment dat ik dit schrijf komt de regen met bakken uit de lucht……Maar het is zomer dus ik dacht ik schrijf een leuke blog over hoe je bloemetjes kan gebruiken om je handlettering quote te versieren. Vooral hoe bedenk je ze zelf! Als jij hier ook benieuwd naar bent moet je deze blog echt even lezen. Wat met 1 simpele truc word het ineens heel makkelijk van alles na te gaan tekenen, ook voor jou. Volg de 5 stappen die ik uitleg in deze blog en je maakt de mooiste versieringen bij je handlettering.

Ik heb eerder een blog geschreven over het omzetten van ‘echte’ natuurblaadjes naar handlettering stijl. Nu werkt dat met bloemetjes natuurlijk bijna hetzelfde maar ik zal in deze blog wat andere nieuwe tips voor je op een rij zetten. (Voor de andere blog van herfstblaadje naar handlettering klik hier )

Wanneer je iets na wilt tekenen zoals bijvoorbeeld een kopje, vaas of in dit geval een bloem begin je altijd te kijken naar de basisvormen.  Je hebt 4 basisvormen waarvan je er 1 of meerdere altijd terug kunt vinden in alles om je heen. Van de wolken in de lucht tot de mieren die op de grond wandelen. Wat zijn de basisvormen dan?

  • Rondje
  • Vierkant
  • Driehoek
  • Cilinder

Wanneer je deze vier vormen onthoud en een tijdje in je gedachten oefent op alles wat je tegen komt, zal je uiteindelijk steeds beter worden in het natekenen van voorwerpen.

Deze vormen zijn ook handig te gebruiken wanneer je bloemen wilt toepassen in je geletterde quote. Stel je wil roosjes als versiering bij je tekst maken. Dat ga je eerst afbeeldingen zoeken op internet van rozen, of je gaat naar buiten en maakt wat eigen foto’s van verschillende soorten rozen. (Zo bouw je ook gelijk een mooie afbeelding bibliotheek voor jezelf op) Je kan natuurlijk ook een roos plukken in de zomer staan er verschillende in bloei.

In mijn voorbeeld gebruik ik een afbeeldingen van rozen die ik tijdens mijn vakantie tegen kwam en heb gefotografeerd.

                                 

 

Stap 1 Bestudeer de beide plaatjes, wat zie je? Ik zie dat de lichtroze rozen veel meer bloem blaadjes hebben dan de donker roze roos. De een groeit in trosjes en de andere roos niet. De ene roos is een beetje ‘slordig’ en de andere heeft juist duidelijke vormen.

Stap 2 Ga kijken welke belangrijkste lijnen (en denk hierbij ook aan de basisvormen) je ziet in de bloem. Hieronder laat ik stap voor stap zien hoe ik ‘speel’ met de roos

Stap 3 Oefenen is een van de belangrijkste tips die ik je kan geven. Zoals met alles zal het de eerste keer niet makkelijk zijn het resultaat te halen dat voor ogen hebt. Maar wanneer je er vaker mee bezig gaat zal je merken dat er steeds meer nieuwe ideeën en mogelijkheden ontstaan.

Nog een voorbeeld alleen dan met een heel ander soort bloemetje (waarvan ik de naam niet weet ;-), maar daar gaat het ook niet om in deze blog)

Stap 4 Probeer eens te spelen met de formaten van je vormen. Maak iets juist groter of kleiner en kijk wat er gebeurt. In het volgende voorbeeld laat ik zien wat je kan bereiken door te variëren met de grote van de vormen die je gevonden hebt in je bloem.

Dus wanneer je vanuit je eigen tuin inspiratie haalt voor je handlettering tekst volg je de volgende stappen:

Stap 1.Zoek of maak afbeeldingen van bloemen die jij mooi vind of bij je tekst passen;

Stap 2.Kijk naar welke basisvormen je kan vinden in je bloem en teken deze zo simpel mogelijk na;

Stap 3.Probeer verschillende dingen uit, maak grote vormen kleiner of juist andersom;

Stap 4. Zet ze langs een lijn of in groepjes en kijk wat je het mooiste resultaat vindt;

Stap 5. Versier je handlettering met je eigen gemaakte/bedachte versiering en geniet van wat je hebt gemaakt!

Wil jij beter worden in het natekenen van voorwerpen, wil je meer weten over de werking van kleur/schaduw met potlood of verschillende soorten verf uitproberen? In September geef ik een 3 delige teken- en schilderworkshop waarin deze onderwerpen aan bod komen.

Wo – 6/9 van 19.00/21.00 (na) tekenen met potlood. Kosten zijn €30,- p.p. incl. materialen, koffie/thee en wat lekkers.

Wo – 13/9 van 19.00/21.00 Kleuren met kleurpotlood en schaduw tekenen. Kosten zijn €30,- p.p. incl. materialen, koffie/thee en wat lekkers.

Wo – 20/9 van 18.30/21.30 Schilderen met aquarel, plakkaatverf en acryl.  Kosten zijn €40,- p.p. incl. materialen, koffie/thee en wat lekkers.

Heb jij interesse in één of meerdere workshops, je kan je hier aanmelden (vermeld er goed bij welke workshop(s) je zou willen volgen)

Op mijn Facebook pagina geef ik de komende weken, elke woensdag een tip over handlettering. Benieuwd naar de tips klik hier en volg mijn pagina om niks te missen.

 

 

 

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *