Handlettering

7 tips om tijd vrij te maken voor leuke dingen

Oké stel je de volgende situatie eens voor. Je hebt een workshop handlettering gevolgd of je bent er zelf mee aan de slag gegaan. Je komt erachter dat het hartstikke leuk is om creatief bezig te zijn en staat versteld van je eigen kunnen. Je hebt een boel creatieve ideeën en doeleinden voor je handlettering zoals kaartjes aan je vriendinnen, uitnodigingskaarten voor het aankomende feestje van je dochter, die muur in de keuken leent zich eigenlijk wel goed voor een krijtbord waar je mooie teksten op kan maken…………Maar er komt uiteindelijk niks van terecht! Je mooie nieuw gekochte fineliners liggen stof te vangen, je inspiratie boekje is blijkbaar gaan wandelen want die kan je nergens meer terug vinden en je linialen worden alleen nog maar gebruikt door je kinderen. Herken jij je in deze situatie, dan heb ik deze ‘motivatie’ blog met 7 tips speciaal voor jou geschreven!

In deze blog ga ik je tips geven (en wanneer je deze ECHT uitvoert zullen ze ook ECHT werken) om tijd vrij te maken voor jezelf. In dit geval om te gaan handletteren maar het werk natuurlijk ook in andere situaties. Jij wilt tijd voor jezelf, dat is het doel.

Ik krijg tijdens het geven van mijn workshops vaak terug dat mensen het zo fijn vinden om creatief bezig te zijn. Je vergeet even alle zaken om je heen en bent alleen maar bezig met dat ene doel, een handlettering quote maken. ‘Zo fijn om even een avond alleen maar hier mee bezig te zijn, gedachten op nul’ is een zin die ik vaak hoor. Wat ik me dan afvraag, waarom doe je het dan niet vaker? Waarop het antwoord (voor vele van jullie waarschijnlijk) standaard is, ‘Ik zou niet weten waar ik de tijd vandaan moet halen om tussen de bedrijven door ook nog eens te gaan handletteren.’ In mijn ogen niet het juiste antwoord! Alles wat je doet is namelijk een keuze. ‘Ja makkelijk praten, jij hebt geen kinderen’ krijg ik dan wel eens terug. Maar ook met kinderen maak je een planning toch? (sterker nog daar worden kinderen alleen maar blij van, duidelijkheid!) Dus het is een keuze om het eten te koken, op te ruimen, de was te doen en de dag door te nemen allemaal op hetzelfde tijdstip. Omdat je straks uitgeblust op de bank wilt ploffen. Het kan ook anders, maar dat moet je wel willen!

Voor veel mensen is het lastig om te plannen en als het dan al lukt is het een ware opgave om je aan je eigen planning te houden.Dit heeft deels te maken met zelfdiscipline. Maar ook met het maken van een eerlijke planning. Ik zal je een paar tips geven om op zo’n manier een planning te maken dat hij ook uit te voeren is.:

  • Leg de lat niet te hoog, dus zorg ervoor dat je planning is gemaakt op feiten en niet op dromen ;-). Kijk naar wat haalbaar is, misschien een half uurtje eerder opstaan om de was te doen, de kinderen stimuleren zelf hun rommel op te ruimen (dit kan al vanaf heel klein 😉 ) zijn haalbare veranderingen die je gewoon weg tijd opleveren. Dit is natuurlijk per persoon verschillend en kan echt alleen jij bekijken.
  • Zoek een geschikt moment op de dag waarop je je terug kan trekken. Misschien gaan je kinderen naar een sport of je kan met ze afspreken dat ze jou een uur lang niet mogen storen (tenzij er bloed of rook ergens uitkomt ;-)) Om dit zelfstandig spelen te stimuleren kun je afspreken na het uur om samen wat leuks te gaan doen met je kinderen. Misschien heb je juist de ruimte en rust wanneer ze op bed liggen, geen televisie, geen telefoon/Facebook en je hebt tijd over voor handlettering!
  • Het klinkt misschien wat raar wat ik nu ga zeggen maar schrijf je planning op. Dus niet op je telefoon of op een kladblaadje, maar gebruik echt een agenda/schriftje (ook leuk om met handlettering te doen!) Je hebt het voor elkaar gekregen om 2 uur per week voor jezelf vrij te maken, schrijf precies op wanneer, van hoe laat tot hoe laat en zet het standaard in je agenda :-). Uit eigen ervaring weet ik dat wanneer je dit niet doet, het een soort van spinsel in je hoofd blijft en niet ‘echt’ is. Dus dat je ook makkelijk weer andere dingen gaat plannen op de tijd die je juist vrij had gemaakt voor jezelf.
  • Dan misschien wel de allerbelangrijkste tip. DOE HET, denk niet: ik heb nu net geen zin, inspiratie of puf om bezig te gaan. Gewoon beginnen je zal zien dat je ontspant en dan komt de rest vanzelf. Uiteindelijk zal je blij en trots zijn op jezelf dat je creatief bezig bent geweest (op wat voor een manier dan ook) bovendien help creatief bezig zijn met het verwerken van bijvoorbeeld je dag. (Er bestaat niet voor niks creatieve therapie)
  • Zorg ervoor dat je het gezellig maakt voor jezelf. Dus een wijntje of kopje thee erbij. Kaarsje aan, je favoriete muziekje erbij en laat je vooral niet afleiden door tv, computer of telefoon.
  • Nog meer motivatie nodig om het uit te voeren? Vraag jezelf het volgende af, wanneer ik als 80 jarige terug kijk op mijn leven wil ik dan het gevoel hebben dat ik mijn leven heb ingevuld met dingen die IK leuk vond? Of met dingen die (zoals Facebook bijvoorbeeld) verslavend zijn en een ander geld opleveren. En die bovendien (als je het echt eerlijk bekijkt) weinig meerwaarde hebben in je leven (je kan beter met je eigen leven bezig zijn dan op een schermpje zitten kijken naar hoe leuk een ander het heeft toch?) En merkwaardig genoeg laat zo’n schermpje de tijd 3x zo snel gaan? Ik weet welke optie ik zou kiezen, jij ook?
  • Mocht je het echt heel moeilijk vinden om bovenstaande uit te voeren. Dan kan je er natuurlijk voor kiezen om het samen met iemand anders te gaan plannen. Dat maakt het plannen zelf wel wat moeilijker, maar het is niet onmogelijk. Gewoon voor het hele jaar op bijvoorbeeld dinsdagavond gaan wij samen…….vul maar in. Twee vliegen in één klap, je ziet je vriendin wat vaker en je bent creatief bezig!

Bovenstaande is precies wat je doet wanneer je bijvoorbeeld een workshop boekt samen met een vriendin. Alleen word het dan door een ander voor je gepland maar het lukt je wel degelijk om daar vrij voor te maken 😉

Wat ik met deze blog wil bereiken is wel duidelijk denk ik, ik zou graag zien dat mensen weer wat meer bezig gaan met zichzelf. In plaats van altijd met een ander op wat voor een manier dan ook positief/negatief. Laat een ander met rust en zorg ervoor dat wanneer jij terug moet kijken op jouw leven dat het een leuke film is, je weet namelijk nooit hoe lang je mag filmen! Ik hoop dan ook dat je door het lezen van mijn verhaal geïnspireerd bent om tijd vrij de maken voor jezelf.

Heb jij nog aanvullende tips of wil je reageren, dat kan onder dit bericht. Ik mag graag mezelf inspireren door positieve quotes te zoeken, wanneer ik er een bijzonder vindt, deel ik deze op mijn Facebook pagina.

Ik heb onlangs een gratis e-book geschreven over handlettering en illustreren. Met gratis lettersjablonen om te oefenen en tips voor het krijgen van inspiratie hij is hier te downloaden.

Wil je meer informatie over de workshops die ik geef die vind je hier.

 

Share This:

6 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *